Een dorpslandgoed is het landgoed van de toekomst.

Wat is een dorpsLandgoed?

Een dorpslandgoed schept ruimte voor het oergevoel van verbinding met de aarde en elkaar. Een dorpslandgoed is zelfvoorzienend en bestaat uit natuur, een ecobuurtschap, agrarische gronden en gemeenschappelijke voorzieningen. 

Wie wonen er op een dorpsLandgoed?

Een dorpslandgoed is er voor mensen van alle leeftijden. Voor gezinnen, stellen en singles. Het is financieel bereikbaar vanaf een modaal inkomen. Het is ideaal voor mensen die het heerlijk en logisch vinden om betrokken te zijn bij hun omgeving. Ze doen dat door wekelijks een paar uur mee te werken op hun landgoed, in de natuur, in de tuinen, op de akkers, met de dieren, met de kinderen, met bezoekers en nog veel meer. 

Wie is de eigenaar van een dorpsLandgoed? 

De bewoners en gebruikers zijn de eigenaar van hun dorpsLandgoed. Met elkaar vormen ze de coöperatieve vereniging dorpsLandgoed. Gezamenlijk organiseren ze hun wekelijkse landgoed activiteiten. 

De bedrijfsmatige gebruikers zijn bijvoorbeeld een fruitteler, een dierenhouder (geiten, schapen, kippen), een akker- en tuinbouwer, een paddenstoelenkweker en andere kleinschalige agrarische ondernemers. Zij kunnen wekelijks rekenen op helpende handen.

Hoe wordt een dorpsLandgoed gefinancierd?

De bewoners en gebruikers financieren zelf hun landgoed. Ze doen dat door de aankoop van hun woningen en bedrijven. Met eigen geld en met (hypothecaire) leningen. De opzet is vergelijkbaar met collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).

Hoeveel belangstelling is er?

De initiatiefnemer 2OPEN heeft een landelijk onderzoek laten uitvoeren naar de belangstelling voor een dorpsLandgoed. Meer dan de helft (53%) van de Nederlandse huishoudens vinden het een aansprekend idee. En 1 op de 5 huishoudens is bereid te verhuizen naar een dorpslandgoed zodra er een mogelijkheid is. 

Waar verschijnt het eerste dorpsLandgoed?

Op dit moment onderzoeken we een ontwikkeling in Oosterwold, Flevoland. Daar liggen kansen voor een dorpslandgoed. 2OPEN heeft een optie genomen op een locatie van 5 tot 35 hectaren grond. Binnen enkele weken komen we naar buiten met meer nieuws!


http://eepurl.com/pPDOr